Kurser

Specialkurser

Hos oss kan du lära dig mer inom dykning. På många olika plan. Vi fokuserar på specialkurser och utövar dessa med stort engagemang. Våra skräddarsydda kurser är unika och ett bra verktyg för att göra dykningen i Östersjön ännu mer spännande.

Vi gör alla våra kurser i torrdräkt av säkerhetsskäl, har du aldrig dykt i torrdräkt förut behöver du börja med att gå torrdräktskursen. För att gå kurser behöver du även ha dykt nyligen och är det ett tag sedan så börjar vi med en ordentlig Scuba review så du är redo att ta dig an nya utmaningar.
Minimumålder för att gå kurser hos oss är 16 år samt vuxenstorlek.

Östersjöns Miljö
Hur ser livet ut under ytan i Östersjön? En specialkurs om Östersjöns miljö, dess habitat och olika områden, vilka arter lever vad, olika sorters bottenkomposition, miljöproblem och lösningar, organismer, fisk, alger och sjögräs och säsongernas egenskaper. En unik kurs och ett ypperligt tillfälle att öppna ögonen för att rädda Östersjön.
Kursen innehåller ett teoripass, en fantastiskt bra kursbok ”Växter & djur i Östersjön” samt två dyk ute i Stockholms skärgård med båt under en dag. Instruktören visar dig ett gediget intresse för Östersjön och delar med sig av kunskaper, erfarenheter och enthusiasm.
Förkunskapskrav: Du behöver vara certifierad torrdräktsdykare och ha dykt i liknande vatten nyligen.
Pris: 2500 kr (inklusive, kursmaterial, cert, båtdyk och lunch)
Kursdatum:
2 okt, har du önskemål om annat datum så maila oss på emmy@vrakdykarpensionatet.se

En storspigg vaktar sitt territorium i tångskogarna. Foto av Emmy Ahlén

Torrdräktskurs
Dykning i Sverige året runt! Varmt och mysigt underställ, en dräkt som skyddar dig mot omvärldens kalla vatten. För att kunna njuta av dykningen i Östersjön behöver man dyka i torrdräkt. Det tar en liten stund att lära sig behärska avvägningen men sen blir dykningen mycket roligare, och mycket säkrare. Under en dag går vi igenom torrdräkter av olika slag, dykteknik, övar i poolen först och sen gör vi 2 dyk från stranden där fokus ligger på kontroll under ytan och avvägning.
Med en egen torrdräkt får du kontroll på hur den fungerar från början och vänjer dig fortare. Du kan beställa dräkt i din storlek av oss och få den levererad i god tid innan kursen. Behöver du hyra dräkt har vi ett fåtal dräkter till uthyrning.
Förkunskapskrav: Du är certifierad dykare samt har dykt nyligen. Var det ett tag sen sist så behöver vi kombinera kursen med en Scuba Review.
Pris: 2500 kr (inklusive kursmaterial, certifikation, 2 dyk och lunch)
Paketpris: Torrdräktskurs samt Scuba Review 2995 kr (tar ett par timmar till och innehåller fler övningar)

Dyksyster och Hulda. Foto: Emmy Ahlén

Nitrox
Syreberikad luft upp til 40%. Vrakdykning görs ofta på djup man verkligen drar nytta av att kunna vara nere en stund längre utan att vara begränsad av sin maxtid för direktuppstigning. Nitrox ger dig mer tid att upptäcka den marina historian. Vi visar dig dessutom hur det fungerar rent praktiskt att fylla nitrox med vår kompressor.
Kursen innehåller ett teoripass (digitalt eller på plats), gasfyllning och 2 båtdyk ute i Stockholms skärgård.
Förkunskapskrav: Du behöver vara certifierad torrdräktsdykare och ha dykt i liknande vatten nyligen.
Pris: 2500 kr (inklusive nitroxfyllning, kursmaterial, certifikation, båtdyk och lunch)
Kursstart alla dagar, iallafall i samband med alla utfärder eller per önskemål.

Undersöker Pilkobbsvraket. Foto: Emmy Ahlén

Advanced Open Water (AOW)
Ta din dykning till nästa nivå! Advancedkursen består av 5 äventyrsdyk. Nattdyk (kvällsdyk), djupdyk 30m, navigation, avvägning samt Östersjöns miljö. En bra blandning av dykträning och insikt i hur dykningen i Östersjön fungerar. Vi sprider ut kursen på en helg och bor och äter gott på Vrakdykarpensionatet, fullt fokus på att bli en bättre dykare med andra ord och ett skönt sätt att hänga med nya dykbuddies.
Förkunskapskrav: Du behöver vara certifierad torrdräktsdykare och ha dykt i liknande vatten nyligen.
Pris: 5900 kr
(inklusive kursmaterial, certifikation, båtdyk och lunch)
Paket med boende och all mat under helgen: 7100 kr.
Kursdatum:
2-3 okt, har du önskemål om annat datum så maila oss på emmy@vrakdykarpensionatet.se

Alex, undervattensmodell i rymdfilm. Foto: Emmy Ahlén

Mörkerdykarkurs (Nightdiver Specialty)
Lär dig dyka med lampa ordentligt och de tekniker du behöver för att kunna dyka när det är mörkt. Hösten är en fantastisk tid på året att dyka och undervattens världen i Östersjön visar upp sin finaste sida. Ett bra sätt att förlänga säsongen på och få se allt det fantastiska som östersjödykarna pratar om.
Erfarenhetskrav: Du behöver vara torrdräktsdykare. Du vill ha egen lampa med bra styrka i, vi kan hjälpa dig fixa detta i god tid om så önskas.
Pris: 2500 kr
(inklusive kursmaterial, certifikation, dyk och fika)
Kursdatum:
3 september och kommande kvällsdyk fram tills isen lägger sig

Dykare. Foto: Emmy Ahlén

Deep Spec (Djupspecialkurs)
Har du dykt ett tag och känner dig redo för nästa utmaning så kan du bygga på dina dykkunskaper genom att gå Deep Spec kursen. Här lär du dig mer tekniker kring att hantera dina sinnen vid djupare dykning ner till 40m, navigering och säkerhetsprocedurer kring djupare dyk. Vi på Vrakdykarpensionatet har en given passion för vrak och flera av dem ligger kring 35m djupet, då krävs detta cert! Vi kör denna kurs på 4 dyk under 2 dagar för att du ska få en så gedigen utbildning som möjligt.
Erfarenhetskrav: Du behöver vara en erfaren AOW dykare och bekväm torrdräktsdykare som dykt nyligen i liknande vatten.
Pris: 3595 kr (inklusive kursmaterial, certifikation, båtdyk och lunch)
Paketpris helg inklusive övernattning fre-sön, deep-spec kurs och all mat: 4895 kr
Kursdatum: 
11-12 september. Vill du hellre sprida ut kursen och göra den under två separata tillfällen så går det att ordna, maila emmy@vrakdykarpensionatet.se för mer info.

Vrak på 35m djup från 1700-talet. Foto: Emmy Ahlén

Scuba Review (Avrostning)
Var det länge sen du dök? Vi guidar dig tillbaks till dykningen på bästa sätt. Dagen börjar med teori, följt av poolpass och går igenom alla övningar du glömt genom åren och repeterar säkerhetskontroller, övar avvägning och hur var det man gjorde nu igen. efter det blir det lunch på Vrakdykarpensionatet följt av dyk från stranden i Vadviken. Vårt mål är att du på ett tryggt sätt ska hitta tillbaks till dykningen och börja dyka med oss i Östersjön.
Pris: 1200 kr

Open Water (grundkurs)
Är ni en grupp på 4-6 personer som vill lära er att dyka? Open Water-kursen är det första steget för att bli en certifierad dykare. Kursen innehåller teori, poolövningar, simmtest och utedyk. Varvat med detta går vi igenom hur Östersjöns miljö fungerar och hur du på bästa sätt kan upptäcka undervattensvärlden. Du kommer lära dig hur all utrustning fungerar, hur du hanterar olika situationer och balans & andning. Din instruktör är med dig vid varje steg och du kommer repetera övningarna flera gånger tills du känner dig bekväm i vattnet. Först får ni tillgång till det digitala studiematerialet och förbereder er innan ni kommer hit. Sedan fylls dagarna av teori, poolövningar och minst 4 dyk i Östersjön. Vi gör kursen i torrdräkt och kan hjälpa er att beställa utrustning i rätt storlekar i god tid så man hinner prova. Kursen pågår i 3-4 dagar och vi skräddarsyr ett program som passar er.
Pris: 7300 kr (inklusive gasfyllning, kursmaterial, certifikation, 4 dyk och lunch)
Paket med boende 2 nätter, OW-kurs och all mat: 8500 kr

Kursdatum: våren/sommaren 2022
Är ni inte en grupp utan bara en eller två personer? Vi kan rekommendera er till andra dykskolor i stan som har kursstarter regelbundet!